ßßß Cookit - przepis na Faszerowane muszelki

Faszerowane muszelki

nazwa

Wykonanie

Wczoraj w sklepie zobaczyłam makaron - duże muszelki. Popatrzyłam, popatrzyłam i kupiłam. A dzisiaj rano przygotowałam smaczny farsz z mielonego mięsa, pieczarek i marchewki. Tym farszem wypełniłam wcześniej ugotowane muszelki, posypałam startym serem i danie gotowe. Prawda, że szybko!
Przepis bierze udział w akcji "Pieczarkowy Tydzień" .
Składniki:
pół opakowania dużych muszelek
0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
20 dag pieczarek
2 marchewki
1 cebula
2 łyżki koncentratu pomidorowego
15 dag sera żółtego
sól
pieprz
chilli
Na patelni z rozgrzaną oliwą podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę, dodajemy pokrojone pieczarki i startą na tarce o grubych oczkach marchew. Póżniej dodajemy mielone mięso wieprzowe. Wszystko dokładnie podsmażamy. Na koniec dodajemy przyprawy i koncentrat pomidorowy.
W dużej ilości osolonej wody gotujemy muszelki. Uważamy jednak, aby nie były zbyt miękkie. Ugotowane muszelki nadziewamy farszem i umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem. Wierzch muszelek posypujemy startym żółtym serem. Wkładamy do piekarnika i podgrzewamy ok. 20 minut w temperaturze 170 stopni do momentu roztopienia się sera.
Smacznego!
Źródło:http://saloniksmakow.blogspot.com/2015/04/faszerowane-muszelki.html