Wykonanie
Ta banalnie prosta szyneczka zadowoli prawdopodobnie większość podniebień. Delikatna, soczysta, jak to w przypadku
fletu z
kurczaka. Polecam domową
szynkę dla wszystkich, również dla osób na diecie niskokalorycznej.




1 kg
filetów z kurczaka1 płaska łyżeczka
soli peklowej (lub 3/4 łyżeczki
soli kuchennej***)1 łyżka
przyprawy do kurczaka (użyłam z Kotanyi)2 - 3 ząbki
czosnku (opcjonalnie)2 łyżeczki
żelatyny + 100 ml zimnej przegotowanej
wodyFilety dokładnie umyć, osuszyć, poodcinać błonki.
Mięso pokroić w kostkę, lekko rozklepać tłuczkiem.

Jeśli używamy
soli peklowej należy dodać ją do
mięsa, dobrze wyrobić i odstawić w przykrytej folią misce na 24 godziny.***Jeśli używamy zwykłej
soli, należy również dodać ją do
kurczaka, dobrze wyrobić i odstawić w przykrytej folią misce na 24 godziny.

Po tym czasie
żelatynę wymieszać z
wodą, dodać
przyprawę do kurczaka, wymieszać, szybko przelać do
mięsa, dokładnie wyrobić aż całość będzie mocno klejąca.W przypadku
mięsa ze zwykłą
solą postępujemy dokładnie tak samo do końca procesu wytwarzania
szynki.
Mięso przełożyć do woreczka, wycisnąć powietrze spomiędzy jego kawałków.

Następnie włożyć do
szynkowara, ugnieść, uważając by nie rozerwać woreczka, zawiązać woreczek sznureczkiem bawełnianym, docisnąć sprężyną i zamknąć
szynkowar, włożyć go do lodówki na 24 godziny.

Po upływie tego czasu parzyć około 1,5 godziny w temperaturze 75 - 80 stopni, pamiętając by
woda przez cały proces parzenia sięgała 2 cm powyżej poziomu
mięsa. Następnie schłodzić do temperatury pokojowej, wsadzić do lodówki na kilka - kilkanaście godzin.