Wykonanie
Taka panierka jest bardzo delikatna, a
mięsko w środku delikatne i soczyste.
Kurczaka podałam wraz z sosem tysiąca wysp i salsą
paprykowo -
pomidorową .

3 filety średnie z
kurczakaprzyprawa do kurczakapanierka:180 gramów
krakersów ( możemy użyć
paprykowych, wtedy nie musimy dodawać
papryki w proszku)0,5 łyżeczki słodkiej lub
ostrej papryki0,5 szklanki
mąki ziemniaczanej2 rozkłócone
jajaolej do głębokiego smażeniaFilety myjemy, osuszamy, kroimy w paseczki lub na niewielkie kawałki, oprószamy
przyprawą do kurczaka, odstawiamy na minimum 30 minut do lodówki.
Krakersy kruszymy, lecz najlepiej gdy zostaną małe kawałki ( panierka będzie bardziej chrupiąca), dodajemy
paprykę, mieszamy.
Mięso obtaczamy najpierw z
mące ziemniaczanej, następnie w jajkach, a
potem w pokruszonych krakersach.Wrzucamy na rozgrzany
olej, smażymy na złoto z obu stron, następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

