Wykonanie
Chodził za mną smak
kaszy gryczanej, często robię pierogi z tą
kaszą i
twarogiem, ale nie chciało mi się ich tym razem lepić, więc powstały te oto naleśniki. Pyszne, sycące i zdrowsze niż tradycyjne. Będą dobrą propozycją na bezmięsny obiad dla całej rodziny :) Wspaniale smakują leciutko skropione
sosem sojowym.

ciasto naleśnikowe:2 szklanki
mleka1 szklanka
mąki gryczanej¾ szklanki
mąki pszennej2
jajaszczypta
solifarsz:0,6 kg
twarogu (sprawdzi się tłusty i półtłusty)400 gramów
pieczarek2 średnie
cebule0,5 pęczka
szczypiorku (opcjonalnie)
sól,
pieprzparę kropel
sosu sojowego ciemnegoSkładniki na ciasto zmiksować ze sobą i odstawić na 15 minut. Następnie usmażyć naleśniki (można na
oleju jak i na
maśle klarowanym).
Pieczarki dokładnie umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę posiekać.W głębokim rondlu rozgrzać
olej wrzucić
pieczarki, smażyć na średnim ogniu, cały czas mieszając.Kiedy
grzyby wytracą już wilgoć, wrzucić
cebulę i smażyć wszystko razem do zeszklenia tej ostatniej.
Twaróg pognieść widelcem, wrzucić do
pieczarek z
cebulą, zasmażyć do rozrzedzenia
twarogu, wymieszać wszystko dokładnie, dosypać posiekany wcześniej
szczypiorek (opcjonalnie), przyprawić.Na naleśniki kłaść porcję farszu, zwijać w ruloniki.Przed podaniem polecam skropić lekko
sosem sojowym,
doda im ciekawego posmaku.

