ßßß
ciasto naleśnikowe:2 szklanki mleka1 szklanka mąki gryczanej¾ szklanki mąki pszennej2 jajaszczypta solifarsz:0,6 kg twarogu (sprawdzi się tłusty i półtłusty)400 gramów pieczarek2 średnie cebule0,5 pęczka szczypiorku (opcjonalnie)sól, pieprzparę kropel sosu sojowego ciemnegoSkładniki na ciasto zmiksować ze sobą i odstawić na 15 minut. Następnie usmażyć naleśniki (można na oleju jak i na maśle klarowanym).Pieczarki dokładnie umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę posiekać.W głębokim rondlu rozgrzać olej wrzucić pieczarki, smażyć na średnim ogniu, cały czas mieszając.Kiedy grzyby wytracą już wilgoć, wrzucić cebulę i smażyć wszystko razem do zeszklenia tej ostatniej.Twaróg pognieść widelcem, wrzucić do pieczarek z cebulą, zasmażyć do rozrzedzenia twarogu, wymieszać wszystko dokładnie, dosypać posiekany wcześniej szczypiorek (opcjonalnie), przyprawić.Na naleśniki kłaść porcję farszu, zwijać w ruloniki.Przed podaniem polecam skropić lekko sosem sojowym, doda im ciekawego posmaku.
