Wykonanie
Stary dobry przepis :) uwielbiam :) Można oczywiście kombinować z dodatkiem
cynamonu,
goździków,
wanilii itd, ale ta klasyczna wersja najbardziej mi odpowiada .

700 gramów
truskawek0,5 szklanki
cukru2 łyżeczki ( z małą górką)
mąki ziemniaczanej0,5 szklanki
śmietany kremówki 30%makaron lub
groszek ptysiowy wg potrzeb
Truskawki, przepłukać, odsączyć z
wody, odszypułkować, zmiksować (można zostawić sobie większe kawałki).Przecier wlać do garnka, zalać 0,5 litrem
wody, dodać
cukier, gotować około 7 minut.
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w 1/4 szklanki zimnej
wody, wlać do zupy, zagotować, wymieszać. Wyłączyć gaz,
śmietankę zahartować dwiema łyżkami zupy, wlać do garnka, wymieszać.Podawać z
makaronem lub
groszkiem ptysiowym.
