ßßß Cookit - przepis na z cukrem pudrem: krem herbaciany

z cukrem pudrem: krem herbaciany

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam herbatę w różnych postaciach, ten deser jest hołdem na cześć tego wiekowego napoju.
Robiłam go ze zwykłą czarną herbatą i z earl grey'em, zdecydowanie mocniejszy aromat ma ta druga wersja, wybór należy do Was :) W każdej postaci – polecam :)
200 ml zimnego mleka
1 opakowanie Śnieżki
3 łyżki cukru pudru
1 płaska i 0,5 łyżeczki żelatyny
6 łyżek mocnej herbaty (niesłodzonej)
garść rodzynek namoczonych w rumie (wersja dla dorosłych) lub w wodzie z cukrem waniliowym
1 łyżka suszonej żurawiny
Herbatę podgrzać, rozpuścić w niej żelatynę, schłodzić do temperatury pokojowej.
Śnieżkę ubić z mlekiem na puszystą masę, dodać cukier puder, zmiksować. Odłożyć do miseczki około 3 kopiastych łyżek do dekoracji, wstawić do lodówki. Do żelatyny dodać 1 łyżkę Śnieżki, przelać do całości, zmiksować na najwyższych obrotach.
Do pucharków nałożyć krem herbaciany, wstawić do lodówki do zastygnięcia, udekorować pozostałą śmietanką, posypać rodzynkami. Można je również wymieszać z kremem.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/05/krem-herbaciany.html