Wykonanie
Na upalne, senne popołudnia - takie jak dziś polecam serdecznie tę oto
galaretkę. Idealna dla ochłody i pobudzenia :)Składniki na 4 porcje2 szklanki
mleka 3,2%2 łyżeczki dobrej
kawy rozpuszczalnej2 łyżki
cukru3 czubate łyżeczki mielonej
żelatyny3 łyżki zimnego
mleka8 kostek twardej,
gorzkiej czekolady1/2 szklanki
rodzynek1 kieliszek ciemnego, aromatycznego
rumuCzekoladę drobno kroimy i rozkładamy na spodzie pucharków.
Rodzynki zalewamy
rumem i pozostawiamy aby nasiąkły.
Żelatynę namaczamy w 3 łyżkach zimnego
mleka, odstawiamy by napęczniała.W tym czasie
mleko i
cukier zagotowujemy - gdy zacznie wrzeć dodajemy
kawę, mieszamy a następnie zdejmujemy z ognia. Dodajemy napęczniałą
żelatynę i dokładnie mieszamy - można mikserem Po przestygnięciu
galaretkę rozlewamy do pucharków z
czekoladą - wstawiamy do lodówki.Przed podaniem posypujemy odsączonymi
rodzynkami.Ten przepis pochodzi z książki:

SMACZNEGO :-)