Wykonanie
Delikatne, kruche,
słodycz kokosu przełamana jest kwaskowatością
konfitury, bardzo polecam :)

ciasto kruche:220 gramów
mąki pszennej1
jajo150 gramów miękkiego
masła100 gramów
cukru1 kopiasta łyżka
cukru waniliowego1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia1 – 2 łyżki zimnej
wody lub
mlekamasa kokosowa:200 gramów
wiórków kokosowych150 gramów
masła150 gramów
cukru1 łyżeczka
cukru waniliowego (opcjonalnie)dodatkowo:1 słoiczek (około 300 gramów)
konfitury z
czarnej porzeczkiMąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia,
cukrami, wbić
jajo, dodać
masło i
wodę lub
mleko, zagnieść kruche ciasto.Blaszkę o wymiarach 25x40 cm wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto rozwałkować, nakłuć widelcem w kilkunastu miejscach, podpiec przez 10 minut w temperaturze 190 stopni (funkcja góra – dół).
Masło roztopić z
cukrami, pilnować by się nie zagotowało, wyłączyć gaz, wsypać wiórki i wymieszać łyżką.Podpieczone ciasto posmarować
konfiturą, na nią wyłożyć masę
kokosową, wyrównać powierzchnię i delikatnie ugnieść. Piec około 15 minut w 180 stopniach, do zezłocenia wierzchu.Po ostudzeniu pokroić na paseczki.
