ßßß
0,5 szklanki ryżu (dałam taki z woreczka)2 szklanki mleka + ewentualnie 1/3 szklanki do podlania50 gramów dobrej gorzkiej czekolady3 płaskie łyżki cukru (spróbujcie czy ta ilość Wam pasuje)2 łyżki koniaku, rumu, wiśniówki (co lubicie, opcjonalnie)dowolna dekoracjaCzekoladę siekamy na małe kawałki.Ryż ugotować w 2 szklankach mleka, efekt ma być taki, że ryż powinien być całkiem miękki lecz nie rozgotowany. Jeśli na tym etapie masa jest bardzo gęsta, dolewamy 1/3 szklanki mleka, zagotowujemy, wsypujemy czekoladę, potem stopniowo cukier, mieszamy do dokładnego rozpuszczenia cukru i czekolady, lekko schładzamy, dodajemy alkohol (opcjonalnie).Przelewamy do salaterek, studzimy, dowolnie dekorujemy.