ßßß Cookit - przepis na Deser ryżowo – czekoladowy

Deser ryżowo – czekoladowy

nazwa

Wykonanie

Szybki i bardzo smaczny deserek, ilość na dwie porcje.
0,5 szklanki ryżu (dałam taki z woreczka)
2 szklanki mleka + ewentualnie 1/3 szklanki do podlania
50 gramów dobrej gorzkiej czekolady
3 płaskie łyżki cukru (spróbujcie czy ta ilość Wam pasuje)
2 łyżki koniaku, rumu, wiśniówki (co lubicie, opcjonalnie)
dowolna dekoracja
Czekoladę siekamy na małe kawałki.
Ryż ugotować w 2 szklankach mleka, efekt ma być taki, że ryż powinien być całkiem miękki lecz nie rozgotowany. Jeśli na tym etapie masa jest bardzo gęsta, dolewamy 1/3 szklanki mleka, zagotowujemy, wsypujemy czekoladę, potem stopniowo cukier, mieszamy do dokładnego rozpuszczenia cukru i czekolady, lekko schładzamy, dodajemy alkohol (opcjonalnie).
Przelewamy do salaterek, studzimy, dowolnie dekorujemy.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/03/deser-ryzowo-czekoladowy.html