Wykonanie
Szybki i bardzo smaczny deserek, ilość na dwie porcje.

0,5 szklanki
ryżu (dałam taki z woreczka)2 szklanki
mleka + ewentualnie 1/3 szklanki do podlania50 gramów dobrej
gorzkiej czekolady3 płaskie łyżki
cukru (spróbujcie czy ta ilość Wam pasuje)2 łyżki
koniaku,
rumu,
wiśniówki (co lubicie, opcjonalnie)dowolna dekoracja
Czekoladę siekamy na małe kawałki.
Ryż ugotować w 2 szklankach
mleka, efekt ma być taki, że
ryż powinien być całkiem miękki lecz nie rozgotowany. Jeśli na tym etapie masa jest bardzo gęsta, dolewamy 1/3 szklanki
mleka, zagotowujemy, wsypujemy
czekoladę,
potem stopniowo
cukier, mieszamy do dokładnego rozpuszczenia
cukru i
czekolady, lekko schładzamy, dodajemy
alkohol (opcjonalnie).Przelewamy do salaterek, studzimy, dowolnie dekorujemy.
