Wykonanie
Klasyka deserowa z moich dziecinnych lat, pachnąca
wanilią gruszka z dodatkiem
lodów i sosu
czekoladowego.

2 duże, średnio dojrzałe
gruszki4 gałki
lodów waniliowych lub
śmietankowych1 łyżka
soku z cytrynyziarenka z 1/4
laski wanilii1 łyżka
cukru1 łyżka
koniaku2/3 szklanki
śmietany kremówki 30%100 gramów
gorzkiej czekolady2 - 3 łyżki
płatków migdałowychZagotować 0,5 litra
wody z sokiem z
cytryny,
wanilią i
cukrem.
Gruszki obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne.Włożyć do wrzącej
wody i gotować na małym ogniu około 4 minut.Wyłączyć gaz, pozostawić
gruszki do wystygnięcia w
syropie.Następnie wyjąć i odsączyć.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej ze
śmietanką. Lekko schłodzić i dodać
alkohol, wymieszać.Połówki
gruszek ułożyć w pucharkach, w miejsce po gniazdach nasiennych włożyć po 1 gałce
lodów, polać sosem
czekoladowym, posypać
płatkami migdałów, natychmiast podawać.