ßßß Cookit - przepis na gruszka "Piękna Helena"

gruszka "Piękna Helena"

nazwa

Wykonanie

Klasyka deserowa z moich dziecinnych lat, pachnąca wanilią gruszka z dodatkiem lodów i sosu czekoladowego.
2 duże, średnio dojrzałe gruszki
4 gałki lodów waniliowych lub śmietankowych
1 łyżka soku z cytryny
ziarenka z 1/4 laski wanilii
1 łyżka cukru
1 łyżka koniaku
2/3 szklanki śmietany kremówki 30%
100 gramów gorzkiej czekolady
2 - 3 łyżki płatków migdałowych
Zagotować 0,5 litra wody z sokiem z cytryny, wanilią i cukrem.
Gruszki obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne.
Włożyć do wrzącej wody i gotować na małym ogniu około 4 minut.
Wyłączyć gaz, pozostawić gruszki do wystygnięcia w syropie.
Następnie wyjąć i odsączyć.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ze śmietanką. Lekko schłodzić i dodać alkohol, wymieszać.
Połówki gruszek ułożyć w pucharkach, w miejsce po gniazdach nasiennych włożyć po 1 gałce lodów, polać sosem czekoladowym, posypać płatkami migdałów, natychmiast podawać.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/02/gruszka-piekna-helena.html