ßßß
2 duże, średnio dojrzałe gruszki4 gałki lodów waniliowych lub śmietankowych1 łyżka soku z cytrynyziarenka z 1/4 laski wanilii1 łyżka cukru1 łyżka koniaku2/3 szklanki śmietany kremówki 30%100 gramów gorzkiej czekolady2 - 3 łyżki płatków migdałowychZagotować 0,5 litra wody z sokiem z cytryny, wanilią i cukrem.Gruszki obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne.Włożyć do wrzącej wody i gotować na małym ogniu około 4 minut.Wyłączyć gaz, pozostawić gruszki do wystygnięcia w syropie.Następnie wyjąć i odsączyć.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ze śmietanką. Lekko schłodzić i dodać alkohol, wymieszać.Połówki gruszek ułożyć w pucharkach, w miejsce po gniazdach nasiennych włożyć po 1 gałce lodów, polać sosem czekoladowym, posypać płatkami migdałów, natychmiast podawać.