Wykonanie
Za oknem mroźnie ale w mojej kuchni cieplutko i pachnąco
wanilia,
czekoladą,
gruszką i piernikiem.W dniu dzisiejszym chce się z
Wami podzielić pomysłem na własnoręczny prezent świąteczny dla najbliższych. Bo według mnie nie ma nic piękniejszego niż prezent "hand made" z odrobiną wysiłku, inwencji i
serca włożonego w jego wykonanie dla bliskiej nam osoby. Prezent taki możecie podarować w ładnym słoiczku z piękną etykietką bądź wstążeczką. Z góry Was przepraszam za mój zwykły słoiczek ale akurat po mikołajkach odnotowałam w mojej kuchni brak artykułów dekoracyjnych hehe.Doskonały do
lodów, naleśników,
rogali itpPrzepis na podstawie książki "smakowite prezenty"Tym przepisem przyłączam się do akcji świąteczne prezenty12

Składniki na trzy małe słoiczki:0,5 kg
gruszek350 g
cukru120 g dobrej
gorzkiej czekolady (min 70%
kakao)sok z połówki
cytrynylaska wanilii
Sposób przygotowania:
gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i drobno kroimy
gruszki mieszamy z
cukrem,
sokiem z cytryny i wyjętymi ziarenkami
waniliiwszystko gotujemy na małym ogniu, doprowadzając do wrzeniazdejmujemy z ognia i stopniowo dodajemy pokruszona na małe kawałki
gorzką czekoladę, ciągle mieszającpo ostygnięciu wkładamy całość do lodówki na całą nocnastępnego dnia ponownie doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy jeszcze przez ok. 8 minutprzelewamy do słoiczków i gotowe w sytuacji gdy chcemy taki słoiczek podarować najbliższej nam osobie wystarczy ładna etykietka, wstążeczka i gotowe.Zastosowanie sosu: rewelacyjny wprost ze słoika gdy akurat mamy ochotę na coś słodkiego, do naleśników na słodko, do gofrów,
lodów itp