Wykonanie
Deser powstał przez Auguste'a Escoffiera, i podany po raz pierwszy w 1865r. z okazji premiery operetki Offenbacha "La belle Helene". Deser powstał na cześć Heleny Trojańskiej,która w mitologi greckiej była królewną i królową Sparty. Uchodziła za córkę Tyndareosa ,króla Sparty, lub boga Zeusa, który pod postacią łabędzia zapłodnił Ledę, a Helena wykluła się z
jaja.Deser jest bardzo prosty i smaczny.Składniki:2
gruszki,4 łyżki
cukry,2 szklanki
wody,
laska wanilii lub parę kropel ekstraktu
waniliowego,1
cytryna,1
gorzka czekolada ,1 łyżka
masła,50ml
whisky,
płatki migdałowe,
lody waniliowe,

Wykonanie:Do garnka wlewamy
wodę,dodajemy
cukier ,
sok z cytryny i
wanilię. Gotujemy
syrop pod przykryciem przez 5 minut. Po tym czasie dodajemy całe
gruszki, wcześniej obrane ze skórki ,pamiętając żeby zostawić ogonek dla dekoracji.
Gruszki gotujemy w
syropie przez ok 15 minut, w zależności jakie
gruszki mamy , twarde czy miękkie.

W tym czasie robimy płynną
czekoladę.W kąpieli
wodnej rozpuszczamy
czekoladę razem z
masłem na koniec dodając trochę
whisky do smaku. Na suchej patelni rumienimy
płatki migdałowe.Wyjmujemy
gruszki z
syropu .Na talerz kładziemy
gruszki ,chłodne
owoce polewamy
czekoladą(Ja nie mogłam się oprzeć i
jadłam ciepłe ,dlatego
czekolada troszkę spłynęła ;P )Posypujemy
płatkami migdałowymi i podajemy z
lodami waniliowymi.

Smacznego!