Wykonanie
Mój sentymentalny łakoć z czasów dzieciństwa, pyszna, łatwa, choć nieco czasochłonna.

36 sztuk
herbatników typu Petitkimasa serowa:600 gramów zmielonego
twarogu tłustego lub półtłustego (odradzam niskotłuszczowe
serki z wiaderka)125 gramów miękkiego
masła5 łyżek
cukru pudru1 łyżka
cukru waniliowego1,5 łyżki ciemnego
kakaopolewa czekoladowa1
galaretka czerwona + 350 ml wrzątkuZaczynamy od rozpuszczenia
galaretki we wrzątku (400 ml), przelewamy ją do płaskiego, optymalnie prostokątnego naczynia, odstawiamy do zastygnięcia.
Ser ucieramy z miękkim
masłem, dodajemy
cukry, wszystko dokładnie ucieramy do uzyskania gładkiej masy.Od całości masy serowej odejmujemy 1/3 (moja całkowita waga masy miała około 750 gramów, więc odjęłam od całości około 250 gramów).Do mniejszej części dodajemy
kakao, mieszamy dokładnie.Na blacie rozkładamy spory płat folii aluminiowej, układamy
herbatniki w następujący sposób:Musi być po 6
herbatników w 3 rzędach.Powierzchnię
herbatników smarujemy równomiernie masą
kakaową.Przykrywamy ją pozostałymi
ciastkami, powielając układ
ciastek ze
spodu.

Na środkowej części
ciastek wykładamy cienką warstwę masy białej.Z zastygniętej
galaretki wycinamy paseczek.Na
serze układamy
galaretkę.

Na
galaretkę wykładamy resztę masy serowej.

Pomagając sobie folią zewnętrzne ciasta "zamykamy" powoli i delikatnie, tworząc kształt chatki.

Ciasto zawijamy ściśle z folię i wkładamy na parę godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.Następnie folię odwijamy delikatnie, przygotowujemy
polewę czekoladową i polewamy nią ciasto, wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

