ßßß Cookit - przepis na babka karmelowa

babka karmelowa

nazwa

Wykonanie

Cudny kolor, jeszcze piękniejszy zapach, a smak to już wgl boski, kto lubi karmelowe klimaty, niech bierze się za pieczenie :)
przepis pochodzi z tej strony z moimi zmianami
180 gramów mąki pszennej tortowej
100 gramów mąki ziemniaczanej
100 gram rozpuszczonego, schłodzonego masła
350 gramów karmelu z puszki (krówkowy, tofi)
5 jaj
3 łyżki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (przepis na profilu lub blogu) lub aromat waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło mieszamy w misce razem z karmelem.
Białka ubijamy na pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier, jeszcze chwilkę miksujemy do rozpuszczenia cukru.
Do masła z karmelem dodajemy żółtka, mąki, proszek do pieczenia, aromat,. miksujemy wszystko na gładką masę. Następnie dodajemy pianę z białek i mieszamy delikatnie, ale dokładnie łyżką.
Przelewamy do formy keksowej, którą wcześniej natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 50 minut.
Po około 20 - 25 minutach pieczenia na środku ciasta ostrym nożem robimy nacięcie na głębokość 1 cm i pieczemy dalej.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/11/babka-karmelowa.html