Wykonanie
Cudny kolor, jeszcze piękniejszy zapach, a smak to już wgl boski, kto lubi karmelowe klimaty, niech bierze się za pieczenie :)

przepis pochodzi z tej strony z moimi zmianami180 gramów
mąki pszennej tortowej100 gramów
mąki ziemniaczanej100 gram rozpuszczonego, schłodzonego
masła350 gramów karmelu z puszki (
krówkowy,
tofi)5 jaj3 łyżki
cukru1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego (przepis na profilu lub blogu) lub
aromat waniliowy2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasło mieszamy w misce razem z karmelem.
Białka ubijamy na pianę, pod koniec ubijania dodajemy
cukier, jeszcze chwilkę miksujemy do rozpuszczenia
cukru.Do
masła z karmelem dodajemy
żółtka,
mąki,
proszek do pieczenia, aromat,. miksujemy wszystko na gładką masę. Następnie dodajemy pianę z
białek i mieszamy delikatnie, ale dokładnie łyżką.Przelewamy do formy keksowej, którą wcześniej natłuszczamy i wysypujemy
bułką tartą lub
kaszą manną. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 50 minut.Po około 20 - 25 minutach pieczenia na środku ciasta
ostrym nożem robimy nacięcie na głębokość 1 cm i pieczemy dalej.
