ßßß
przepis z blogu "Przy kuchennym stole"340 gram mąki pszennej1 łyżka oleju25 gram drożdży200 ml ciepłego mleka1 łyżeczka cukru3/4 łyżeczki soli8 cienkich parówek1 rozbełtane jajo do posmarowaniaW mleku rozprowadzić drożdże z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką mąki, odstawić w ciepłe miejsce by "ruszyły".Mąkę przesiać z solą, dodać olej, rozczyn i zagnieść elastyczne ciasto, odstawić w omączonej misce do podwojenia objętości, czyli u mnie około 45 minut.Następnie ciasto krótko zagnieść, podzielić na 8-10 (w zależności od długości parówki) równych kawałków. A potem..Pokażę Wam wszystko krok po kroku :)Krok 1 :
Krok 2 : Ten wałeczek kroimy na 8 równych kawałków, ale rozcinamy tylko część rulonu, w którym jest parówka, ten boczny zlepiony kawałek zostawiamy nierozcięty.
Krok 4 : Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
Krok 4: Po tym czasie bułeczki smarujemy rozkłóconym jajem i pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Podajemy z ketchupem, majonezem lub zajadamy same, wg uznania :)