Wykonanie
To bułeczki, które upiekłam dla moich kibiców przy meczu Polska - Czarnogóra :))

przepis z blogu "Przy
kuchennym stole"340 gram
mąki pszennej1 łyżka
oleju25 gram
drożdży200 ml ciepłego
mleka1 łyżeczka
cukru3/4 łyżeczki
soli8 cienkich
parówek1 rozbełtane
jajo do posmarowaniaW
mleku rozprowadzić
drożdże z 1 łyżeczką
cukru i 1 łyżeczką
mąki, odstawić w ciepłe miejsce by "ruszyły".
Mąkę przesiać z
solą, dodać
olej, rozczyn i zagnieść elastyczne ciasto, odstawić w omączonej misce do podwojenia objętości, czyli u mnie około 45 minut.Następnie ciasto krótko zagnieść, podzielić na 8-10 (w zależności od długości
parówki) równych kawałków. A
potem..Pokażę Wam wszystko krok po kroku :)Krok 1 :

Krok 2 : Ten wałeczek kroimy na 8 równych kawałków, ale rozcinamy tylko część rulonu, w którym jest
parówka, ten boczny zlepiony kawałek zostawiamy nierozcięty.

Krok 3 : Następnie zaczynamy rozkładanie, dolny kawałeczek kładziemy na lewą stronę, następny na prawą i tak na przemian, nasza bułeczka będzie przypominała gąsieniczkę :)

Krok 4 : Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.

Krok 4: Po tym czasie bułeczki smarujemy rozkłóconym
jajem i pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Podajemy z
ketchupem,
majonezem lub zajadamy same, wg uznania :)