ßßß Cookit - przepis na Przysmak małopolskie: Jagnięcina w sosie miętowym.

Przysmak małopolskie: Jagnięcina w sosie miętowym.

Wykonanie

Razem z Michałem z Radia Plus uczyliśmy się przyrządzać jagnięcinę w sosie miętowym według przepisu Szefa Kuchni Restauracji Grande Grill. Jak się okazuje nie takie mięso straszne jakby go przedstawiali, najważniejsze żeby było świeże i z wiadomego pochodzenia. Co prawda to, które my przygotowaliśmy pochodzi z hodowli z Bieszczad ale w Małopolsce jagnięcina jest jednym z przysmaków, który szczególnie Wam polecam. Nawet w zeszycie z przepisami mojej PraBabci Ani znajduje się kilka pomysłów podania tego przysmaku.
Składniki:
- wiązka rozmarynu
- wiązka mięty
- czosnek
- oliwa
- musztarda francuska
Marynata do mięsa: Miażdżymy ząbek czosnku, rozmaryn drobno kroimy i wszystko mieszamy z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Wkładamy mięso do marynaty na minimum 4 godziny.
Sos do mięsa: Mięte drobno siekamy. Mieszamy razem z 4 łyżkami oliwy, 1 łyżką musztardy francuskiej i kilkoma kroplami cytryny. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
Smażenie: na rozgrzanej patelni grillowej smażymy mięso wyjęte z marynaty po 4 minuty z każdej strony.
Źródło:http://abitepl.blogspot.com/2014/02/przysmak-maopolskie-jagniecina-w-sosie.html