Wykonanie
Razem z Michałem z
Radia Plus uczyliśmy się przyrządzać
jagnięcinę w sosie
miętowym według przepisu Szefa Kuchni Restauracji Grande Grill. Jak się okazuje nie takie
mięso straszne jakby go przedstawiali, najważniejsze żeby było świeże i z wiadomego pochodzenia. Co prawda to, które my przygotowaliśmy pochodzi z hodowli z Bieszczad ale w Małopolsce
jagnięcina jest jednym z przysmaków, który szczególnie Wam polecam. Nawet w zeszycie z przepisami mojej PraBabci Ani znajduje się kilka pomysłów podania tego przysmaku.Składniki:- wiązka
rozmarynu- wiązka
mięty-
czosnek-
oliwa-
musztarda francuskaMarynata do
mięsa: Miażdżymy ząbek
czosnku,
rozmaryn drobno kroimy i wszystko mieszamy z 2 łyżkami
oliwy z oliwek. Wkładamy
mięso do marynaty na minimum 4 godziny.Sos do
mięsa:
Mięte drobno siekamy. Mieszamy razem z 4 łyżkami
oliwy, 1 łyżką
musztardy francuskiej i kilkoma kroplami
cytryny. Dodajemy
sól i
pieprz do smaku.Smażenie: na rozgrzanej patelni grillowej smażymy
mięso wyjęte z marynaty po 4 minuty z każdej strony.


