Wykonanie
Uwielbiam! Są genialne bo można je podać na milion sposobów, praktycznie wszystko do nich pasuje a przy tym są tak delikatne i szlachetne same w sobie, że szkoda je zarzynać nadmiarem jakiś składników. Ja swoje przygotowałam w
śmietanowym sosie z
brandy i zapiekłam w piekarniku. Świetna przystawka.Składniki:- 6 przegrzebków- 1/2
śmietanki kremówki 30- szczypta
soli- ok 75 ml
brandy-
bułka tarta lub okruszki z
chleba- 1/4
masła- szczypta startego drobno,
żółtego sera- zielona
pietruszka
Przygotowanie:Przegrzebki myję, osuszam,
solę. Na patelni rozpuszczam
masło. Przegrzebki smażę po 1 minucie z każdej strony, dolewam
brandy i podpalam. Kiedy ogień się wypali dodaję
śmietanę kremówkę. Całą zawartość patelni przelewam na muszlę, posypuję
bułką tartą zmieszaną z
serem. Zapiekam w 220 stopniach przez około 2 minuty. Podaję posypane
pietruszką.