ßßß Cookit - przepis na Karp marynowany w winie

Karp marynowany w winie

nazwa

Wykonanie

Szukałam alternatywy dla karpia jakiego znamy wszyscy - czyli w panierce. Chciałam pokazać moim przyjaciołom, dla których - jak co roku - przygotowuje rybkę na naszą wspólną Wigilię - że ta ryba jest źle kojarzona i mocno niedoceniana przez nas, w tym również przeze mnie. Przepis i zdjęcie znalazłam na portalu Ugotuj.to Trochę go zmodyfikowałam dla własnych smaków i potrzeb. Co z tego wyjdzie okaże się 23 grudnia.
Składniki:
- filety z karpia w płatach
- 2 szklanki białego lub czerwonego, pół wytrawnego wina
- sok z 1 cytryny
- 2 czerwone cebule
- przyprawa do ryb Kamis
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki miodu
- koperek
- pieprz czarny ziarna
- sól
- orzechy włoskie
- oliwa Bertoli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki łączę ze sobą. Filety wkładam do marynaty na 5 godzin. Po tym czasie marynatę wlewam na patelnię i redukuje aż sos zgęstnieje. Karpia obtaczam w mące i smażę na oliwie z oliwek. Podaję polanego sosem posypanym orzechami włoskimi.
Źródło:http://abitepl.blogspot.com/2012/12/swiatecznie-karp-marynowany-w-biaym.html