Wykonanie
Szukałam alternatywy dla
karpia jakiego znamy wszyscy - czyli w panierce. Chciałam pokazać moim przyjaciołom, dla których - jak co roku - przygotowuje
rybkę na naszą wspólną Wigilię - że ta
ryba jest źle kojarzona i mocno niedoceniana przez nas, w tym również przeze mnie. Przepis i zdjęcie znalazłam na portalu Ugotuj.to Trochę go zmodyfikowałam dla własnych smaków i potrzeb. Co z tego wyjdzie okaże się 23 grudnia.Składniki:- filety z
karpia w płatach- 2 szklanki białego lub czerwonego, pół
wytrawnego wina- sok z 1
cytryny- 2
czerwone cebule-
przyprawa do ryb Kamis- 4 ząbki
czosnku- 4 łyżki
miodu-
koperek-
pieprz czarny ziarna-
sól-
orzechy włoskie-
oliwa BertoliPrzygotowanie:Wszystkie składniki łączę ze sobą. Filety wkładam do marynaty na 5 godzin. Po tym czasie marynatę wlewam na patelnię i redukuje aż sos zgęstnieje.
Karpia obtaczam w
mące i smażę na
oliwie z oliwek. Podaję polanego sosem posypanym
orzechami włoskimi.