Wykonanie
Święta, święta i po świętach :) ...i trzeba nam radykalnej odmiany od klasyki polskiego świątecznego stołu, zatem moja propozycja, to pyszna
sałatka z moim ulubionym
niebieskim serem :)ale śmiało możecie zastąpić go innym pleśniakiem.Składniki:1 opakowanie mix
sałat,100 g
sera podpuszczkowego dojrzewającego z przerostem niebieskiej pleśni (ja użyłam Danish Blue),solidna garść (łuskanych)
orzechów włoskich,ok. 20 różowych
winogron.Dresing:sok 1
cytryny,1/2 pęczku
koperku,5 łyżek
oliwy z oliwek,1 łyżka płynnego
miodu,większa szczypta
soli,
Koperek siekamy dodajmy
sok z cytryny,
oliwę i
miód. Doprawiamy
solą i wszytko dokładnie mieszamy.
Orzechy wrzucamy na suchą patelnię i prażymy.
Sałatę układamy na półmisku i przyprószamy ją
serem,
winogrona pokrojone na połówki oraz uprażone
orzechy. Polewamy dresingiem ... i wcinamy :)