Wykonanie
Dostałam
ryż marki Britta i od razu pomyślałam o wykorzystaniu go do
wątróbki. Zdziwieni? Nie ma nic lepszego niż idealnie ugotowany
ryż i
wątróbka duszona w
cebuli. Z pośród dzikiego, jaśminowego, brązowego i basmati, wybrałam parboiled . Głównie ze względu na jego twardszą strukturę. Z sosem z
pomidora,
czosnku,
ostrej papryczki i beszamelem smakował fajnie.Składniki:- 1 opakowanie
ryżu parboiled Britta- 0,50 dkg
wątróbki- 2
cebule- kostka
masła-
mąka-
sólRyż gotuje zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Wątróbkę oprószam
mąką i smażę na patelni na 1/2 kostce
masła. Następnie przekładam do garnka, podlewam
wodą i duszę na małym ogniu. Na patelni duszę pokrojoną
cebulę na drugiej połowie
masła. To ważne aby było dużo tłuszczu. Kiedy już jest złocista, przekładam ją do garnka z
wątróbką i duszę jeszcze chwile.
Solę do smaku.