ßßß Cookit - przepis na Ryż i wątróbka w cebuli

Ryż i wątróbka w cebuli

nazwa

Wykonanie

Dostałam ryż marki Britta i od razu pomyślałam o wykorzystaniu go do wątróbki. Zdziwieni? Nie ma nic lepszego niż idealnie ugotowany ryż i wątróbka duszona w cebuli. Z pośród dzikiego, jaśminowego, brązowego i basmati, wybrałam parboiled . Głównie ze względu na jego twardszą strukturę. Z sosem z pomidora, czosnku, ostrej papryczki i beszamelem smakował fajnie.
Składniki:
- 1 opakowanie ryżu parboiled Britta
- 0,50 dkg wątróbki
- 2 cebule
- kostka masła
- mąka
- sól
Ryż gotuje zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wątróbkę oprószam mąką i smażę na patelni na 1/2 kostce masła. Następnie przekładam do garnka, podlewam wodą i duszę na małym ogniu. Na patelni duszę pokrojoną cebulę na drugiej połowie masła. To ważne aby było dużo tłuszczu. Kiedy już jest złocista, przekładam ją do garnka z wątróbką i duszę jeszcze chwile. Solę do smaku.
Źródło:http://abitepl.blogspot.com/2012/12/ryz-i-watrobka-w-cebuli.html