Wykonanie

Domowa
wędlina często smakuje o wiele lepiej, niż ta kupna, naszpikowana wszelakimi wzmacniaczami, wspomagaczami, perfumami, itp. Dziś zatem moja propozycja na naturalnie aromatyczną
szynkę, pieczoną w świeżych ziołach. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na kanapkach :) Taka
szynka może też być smakowitą ozdobą świątecznego stołu. Smacznego :)


Składniki:80-100 dag
szynki (moja miała 80 dag)2 ząbki
czosnku6 gałązek
tymianku6 gałązek
rozmarynku10 łyżek
oleju rzepakowego10 łyżek
bulionusól,
pieprzSzynkę rozcinamy wzdłuż i oprószamy
solą oraz pierzem. Do środka wkładamy
czosnek pokrojony w plasterki, 3 gałązki
tymianku i 3 gałązki
rozmarynu oraz wlewamy 4 łyżki
oliwy. Całość zwijamy i związujemy sznurkiem. Pozostałe gałązki
tymianku i
rozmarynu utykamy pod sznurek, a
szynkę polewamy pozostałym
olejem. Odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia wkładamy
szynkę do rękawa do pieczenia (wlewamy też
olej, który wypłynął z
szynki) oraz dodajemy
bulion. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 ° C (najlepiej na przedostatnią półkę, bo rękaw urośnie jak balon) i pieczemy przez 1,5 godziny. Po tym czasie otwieramy rękaw i pieczemy jeszcze 15 minut, żeby
szynka ładnie nam się zrumieniła.