Wykonanie

Gdy widzę takie warzywa, zawsze je kupuję, ale tym razem mój małżonek mnie ubiegł. Przyniósł z ryneczku pięknego zielonego
kalafiora i
mówi: „zrób jakąś dobrą
sałatkę" :) A że dwa
razy nie trzeba mi powtarzać, w mojej głowie zaraz pojawiła się
feta,
salami, prażone
migdały i tak powstała przepyszna
sałatka..., zjedzona błyskawicznie. Dwa posiedzenia przy
stole i już jej nie było :(


Składniki:0,5 kg
kalafiora150 g
fety10 plasterków
salami (
męża ulubione z
zielonym pieprzem)4
jajka (ugotowane na twardo)2 łyżki
płatków migdałowych uprażonych na suchej patelniSos:2 czubate łyżki
majonezu4 czubate łyżki
jogurtu naturalnego1 czubata łyżka posiekanego
koperku1 mały ząbek
czosnku (przeciśnięty przez praskę)Wszystkie składniki wymieszać
Kalafiora ugotować na krucho w osolonej wodzie i ostudzić. Podzielić na mniejsze różyczki i ułożyć na platerze lub dużym talerzu. Obok ułożyć
jajka pokrojone w ćwiartki. Plasterki
salami przekroić na pół, zwinąć w rulon i poukładać pomiędzy różyczkami
kalafiora.
Fetę pokroić w kostkę i posypać nią
sałatkę. Polać sosem i na koniec, najlepiej tuż przed podaniem, posypać uprażonymi
płatkami migdałowymi.
