Wykonanie
Tak jak wczoraj obiecałam dziś
limonkowy curd. Jest bardziej intensywny w smaku niż
cytrynowy z nutą
pomarańczy, który prezentowała wcześniej. Przepis w
sumie jest taki sam z tą różnicą, że jedynie
cytryny zamieniłam na
limonki..., no i nie ma
pomarańczy :)
Składniki:2 jaja/ 2 eggs,2 żółtka/ 2 egg yolks,80 g masła/ 80 g of butter,160 g
cukru (drobnego)/ 160 g of
fine sugar,sok 5
limonek (wychodzi ok. 160 ml soku)/juice of 5 limes (it should be about 160 ml of juice)otarta skórka z limonek/ zest ofall limes
Jajka,
żółtka i
cukier mieszamy rózgą do połączenia się składników. Wstawiamy na mały ogień i podgrzewamy cały czas mieszając. Po chwili dodajemy
masło,
soki wyciśnięte z
cytrusów i skórkę z
limonki. Gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając.
Potem przecieramy przez sito dodając otartą skórkę, która zostanie na sitku.Mix eggs, egg yolks and sugar with a egg whip to connect the components. Cook over low heat constantly stirring. After a while add the butter, squeezed juice and zest and continue cooking over a low heat until the mixture thickens stirring constantly. Pass the hot
curd through a
sieve. Wait till the
curd cools and put in the fridge.