Wykonanie
Bardzo lubię korzystać z dobrodziejstw natury, a w szczególności z ogrodu rodziców. Rodzice mają dużo drzewek
owocowych między innymi wisienkę, z której mama robi najlepszy
dżem na świecie. I tak przy ostatnich odwiedzinach mamy przyjechał do nas dżemik z
wiśni i smażone
jabłka (o nich później).
Dżem jest na tyle wspaniały, że muszę podzielić się przepisem. Tylko się tak zastanawiam czy niepowtarzalny smak to kwestia przepisu,
owoców wiśni czy ręki mamy.SKŁADNIKI:1 kg
wiśni1/2 kg
cukrudżemix Delecta 2 w 1
Wiśnie należy wypestkować i wymieszać z dżemixem. Zagotować 5 minut po czym dodać
cukier i wymieszać. Dalej gotować 5 minut. Ugotowane, gorące
wiśnie włożyć do wyparzonych słoików. Zostawić do góry dnem do ostygnięcia.