Wykonanie

Wyjątkowy smak roladek wieprzowych w takiej wersji odkryłam niedawno, dzięki koleżankom z pracy :)Składniki:70 dag
łopatki (można użyć
karkówki),30 dag
kapusty kiszonej,suszone podgrzybki,2
cebule,
sól,
pieprz,
ziele angielskie,
liść laurowy.Dodatkowo:
kasza gryczana i
buraczki.
Mięso kroimy na plastry i rozbijamy, po czym solimy i
pieprzymy. Na rozbitej
łopatce układamy poszatkowaną
kiszoną kapustę (surową, nie płuczemy jej), na to
grzybki (w dowolnej ilości,
grzybki wcześniej płuczemy, ale ich nie moczymy). Zawijamy, związujemy sznurkiem lnianym (łatwiej się odwija niż zwykła nić, zaś gotową roladkę oczywiście należy odwinąć przed podaniem), obtaczamy delikatnie w
mące i obsmażamy z każdej strony. Następnie wrzucamy przekrojone na pół
cebule i jeszcze chwilę smażymy, po czym wlewamy ok. 1 l
wody (nalejepiej gorącej), wrzucamy
liście laurowe i
ziele angielskie, opcjonalnie
sól i
pieprz. Zmniejszamy temperaturę i gotujemy do miękkości, tj. ok. 1h. Po tym czasie wyjmujemy roladki, odwijamy ze sznurka, a sos miksujemy. Jeśli sos będzie za rzadki, to możemy go lekko zagęścić
mąką ziemniaczaną.
