Wykonanie

Kupiłam ostatnio
tofu wędzone innej
marki niż zwykle i... okazało się, że samodzielnie nikomu nie smakuje. Trzeba było opracować więc danie, w którym rzeczone
tofu zostałoby zutylizowane. I tak powstało prezentowana dziś potrawa :) Do
tofu dodałam
sos pomidorowy i grillowanego
bakłażana, a na wierzch
mozzarellę.Składniki:2 średnie
bakłażany1 op. wędzonego
tofu (ok. 200g)1 mała
marchew, starta1 mała
cebula, posiekana2-3 ząbki
czosnku, zmiażdżone2 łyżki
octu balsamicznego200g
przecieru pomidorowego2 szkl
wody1 łyżeczka
skrobi kukurydzianej1 łyżka
masła sklarowanego1
mozzarella9-10 płatów
makaronu lasagne (użyłam niewymagające podgotowywania)
Bakłażany obrałam i pokroiłam w plastry, po czym zgrillowałam je z obu stron na patelni grillowej. Odłożyłam.Na
maśle sklarowanym zeszkliłam
cebulę, dodałam
czosnek,
ocet balsamiczny, a następnie pokrojone w kostkę
tofu i startą
marchew. Po chwili dodałam
wodę z
przecierem pomidorowym. Zagotowałam. Sos zagęściłam
skrobią kukurydzianą.W naczyniu żaroodpornym umieściłam odrobinę sosu, na nim wyłożyłam pierwszą warstwę płatów lasagne (u mnie były to 3 płaty), połowę zgrillowanych
bakłażanów, 1/3 sosu, następną warstwę
makaronu,
bakłażanów i sosu, który przykryłam ostatnią warstwą
makaronu i sosu. Na samej górze zapiekanki położyłam pokrojoną w plastry
mozzarellę.Zapiekankę wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 40 minut.