ßßß
Śniadanie w sam raz na zimowe poranki. Albo jesienne ;) Wykorzystałam płatki owsiane i kaszę orkiszową, ale równie dobrze można je zamienić na inne dowolne, ulubione płatki. Do tego gruszka, orzechy włoskie i trochę miodu (który o tej porze roku powinien być skrystalizowany, ale by był płynny można go nieco ogrzać - byle nie powyżej 40 stopni, bo wtedy straci swe cenne składniki).Składniki:płatki owsiane wymieszane pół na pół z kaszą orkiszową (można użyć dowolnych płatków)woda, w ilości 2 razy większej niż płatki+kaszatrochę mleka roślinnegoszczypta cynamonuszczypta soli morskiej1 gruszka, obrana i podzielona na kawałkikilka orzechów włoskich, wyłuskanych i połamanych na mniejsze kawałkimiódZaczynam od zagotowania wody, dodaję do niej sól, a następnie płatki owsiane i kaszę. Zmniejszam gaz na minimalny i gotuję aż płatki i kasza nie wchłoną prawie całej wody. Dodaję do nich odrobinę mleka owsianego (nie lubię by powstała zupa mleczna, więc tego mleka dodaję na prawdę niewiele) oraz szczyptę cynamonu. Mieszam i przekładam do miseczek. Posypuję gruszkami i orzechami, polewam miodem.