Wykonanie

Śniadanie w sam raz na zimowe poranki. Albo jesienne ;) Wykorzystałam
płatki owsiane i
kaszę orkiszową, ale równie dobrze można je zamienić na inne dowolne, ulubione
płatki. Do tego
gruszka,
orzechy włoskie i trochę
miodu (który o tej
porze roku powinien być skrystalizowany, ale by był płynny można go nieco ogrzać - byle nie powyżej 40 stopni, bo wtedy straci swe cenne składniki).Składniki:
płatki owsiane wymieszane pół na pół z
kaszą orkiszową (można użyć dowolnych
płatków)
woda, w ilości 2
razy większej niż płatki+kaszatrochę
mleka roślinnegoszczypta
cynamonuszczypta
soli morskiej1
gruszka, obrana i podzielona na kawałkikilka
orzechów włoskich, wyłuskanych i połamanych na mniejsze kawałki
miódZaczynam od zagotowania
wody, dodaję do niej
sól, a następnie
płatki owsiane i
kaszę. Zmniejszam gaz na minimalny i gotuję aż
płatki i
kasza nie wchłoną prawie całej
wody. Dodaję do nich odrobinę
mleka owsianego (nie lubię by powstała zupa
mleczna, więc tego
mleka dodaję na prawdę niewiele) oraz szczyptę
cynamonu. Mieszam i przekładam do miseczek. Posypuję
gruszkami i
orzechami, polewam
miodem.