Wykonanie
Ryż z jabłkami w wersji mało słodkiej (więc kto woli słodszą może, tak jak moja młodsza córeczka, dodać sobie
syropu klonowego), mocno
jabłkowej z dodatkiem prażonych
migdałów. Jak to zwykle u nas bywa -
ryż pełnoziarnisty,
jabłka ekologiczne,
cukier nierafinowany, itd... ;)
Migdały uprażyłam w trakcie zapiekania
ryżu - poniżej formy żaroodpornej umieściłam foremkę z garścią
migdałów; wyjęłam po kilkunastu minutach (zanim
migdały zdążyły się spalić :P)Składniki:1.5 szkl
razowego ryżu, ugotowanego w 2
razy większej ilości osolonej
wody900 ml
musu jabłkowego (najlepiej domowego, mój był w zasadzie bez
cukru)1/2 szkl
mleka roślinnego (użyłam owsianego)2 łyżki
cukru dark muscovadokilka kawałków
masła1/2 szkl prażonych
migdałów, posiekanych
przyprawy:
cynamon (w sporej ilości - dodawaliśmy go już do gotowej potrawy, każdy ile chciał), po szczypcie
kardamonu,
anyżu,
imbirusyrop klonowy (ewentualnie)Ugotowany
ryż wymieszałam z
mlekiem i
przyprawami. Przełożyłam połowę do wysmarowanej
masłem żaroodpornej formy. Na górę wyłożyłam połowę
musu jabłkowego, który posypałam 1 łyżką
cukru muscovado. Powtórzyłam warstwy. Na wierzchu ułożyłam kilka kawałków
masła. Zapiekałam 30 minut w temperaturze 180 stopni. Podałam z prażonymi
migdałami.