ßßß Cookit - przepis na Ryż z jabłkami. Nowa odsłona

Ryż z jabłkami. Nowa odsłona

nazwa

Wykonanie

Ryż z jabłkami w wersji mało słodkiej (więc kto woli słodszą może, tak jak moja młodsza córeczka, dodać sobie syropu klonowego), mocno jabłkowej z dodatkiem prażonych migdałów. Jak to zwykle u nas bywa - ryż pełnoziarnisty, jabłka ekologiczne, cukier nierafinowany, itd... ;) Migdały uprażyłam w trakcie zapiekania ryżu - poniżej formy żaroodpornej umieściłam foremkę z garścią migdałów; wyjęłam po kilkunastu minutach (zanim migdały zdążyły się spalić :P)
Składniki:
1.5 szkl razowego ryżu, ugotowanego w 2 razy większej ilości osolonej wody
900 ml musu jabłkowego (najlepiej domowego, mój był w zasadzie bez cukru)
1/2 szkl mleka roślinnego (użyłam owsianego)
2 łyżki cukru dark muscovado
kilka kawałków masła
1/2 szkl prażonych migdałów, posiekanych
przyprawy: cynamon (w sporej ilości - dodawaliśmy go już do gotowej potrawy, każdy ile chciał), po szczypcie kardamonu, anyżu, imbiru
syrop klonowy (ewentualnie)
Ugotowany ryż wymieszałam z mlekiem i przyprawami. Przełożyłam połowę do wysmarowanej masłem żaroodpornej formy. Na górę wyłożyłam połowę musu jabłkowego, który posypałam 1 łyżką cukru muscovado. Powtórzyłam warstwy. Na wierzchu ułożyłam kilka kawałków masła. Zapiekałam 30 minut w temperaturze 180 stopni. Podałam z prażonymi migdałami.
Źródło:http://tysiacsmakow.blogspot.com/2015/02/ryz-z-jabkami-nowa-odsona.html