ßßß
            
        
Ryż z jabłkami w wersji mało słodkiej (więc kto woli słodszą może, tak jak moja młodsza córeczka, dodać sobie syropu klonowego), mocno jabłkowej z dodatkiem prażonych migdałów. Jak to zwykle u nas bywa - ryż pełnoziarnisty, jabłka ekologiczne, cukier nierafinowany, itd... ;) Migdały uprażyłam w trakcie zapiekania ryżu - poniżej formy żaroodpornej umieściłam foremkę z garścią migdałów; wyjęłam po kilkunastu minutach (zanim migdały zdążyły się spalić :P)Składniki:1.5 szkl razowego ryżu, ugotowanego w 2 razy większej ilości osolonej wody900 ml musu jabłkowego (najlepiej domowego, mój był w zasadzie bez cukru)1/2 szkl mleka roślinnego (użyłam owsianego)2 łyżki cukru dark muscovadokilka kawałków masła1/2 szkl prażonych migdałów, posiekanychprzyprawy: cynamon (w sporej ilości - dodawaliśmy go już do gotowej potrawy, każdy ile chciał), po szczypcie kardamonu, anyżu, imbirusyrop klonowy (ewentualnie)Ugotowany ryż wymieszałam z mlekiem i przyprawami. Przełożyłam połowę do wysmarowanej masłem żaroodpornej formy. Na górę wyłożyłam połowę musu jabłkowego, który posypałam 1 łyżką cukru muscovado. Powtórzyłam warstwy. Na wierzchu ułożyłam kilka kawałków masła. Zapiekałam 30 minut w temperaturze 180 stopni. Podałam z prażonymi migdałami.