Kolejne włoskie klimaty - focaccia razowa (z mąki orkiszowej). Tym razem w formie do tarty :) Do focaccii użyłam pieczarek i cebuli - prosto i smacznie! Do tego kilka kropli ziołowejoliwy... Pycha!Składniki na ciasto (forma o średnicy 23cm):3 szkl mąki orkiszowej razowej (użyłam typu 2000)1/2 łyżeczki soli15-20 dag świeżych drożdży1 łyżeczka cukru nierafinowanego2-3 łyżki oliwywodaPonadto:ok. 300g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki1 cebula, pokrojona na 8 częścisól morska gruboziarnistaoliwaziołowa (do oliwy dodałam zioła prowansalskie, czosnek niedźwiedzi oraz suszoną cebulę i czubrycę)Jak zwykle w przypadku pracy z ciastem drożdżowym zaczęłam od przygotowania zaczynu drożdżowego - w szklance wymieszałam drożdże z cukrem i rozpuściłam je w odrobinie wody; dodałam mąkę (3-4 łyżeczki), wymieszałam i odstawiłam by drożdże ruszyły.Mąkę wymieszałam z solą, dodałam wyrośnięte drożdże oraz oliwę i wodę. Zagniotłam dość luźne ciasto. Odstawiłam je do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.Pieczarki wrzuciłam na patelnię grillową. Po usmażeniu odstawiłam. Na tej samej patelni podsmażyłam cebulę. Odłożyłam do ostudzenia.Ciasto ponownie zagniotłam i przełożyłam do wysmarowanej formy do tarty. Na górze umieściłam usmażone pieczarki i cebulę, posypałam grubą solą morską. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 25 minut.Podawałam z ziołowąoliwą i sałatką z pomidorów.