Wykonanie

Dalszy ciąg wykorzystywania
mąki z kamutu. Tym razem powstała wiosenna
tarta z
botwinką, z dodatkiem
koziego serka. Bardzo nam smakowała!Składniki na ciasto:2 szkl
mąki kamut1/2 łyżeczki
soli morskiej2-3 łyżki
oleju (użyłam rzepakowego)ciepła
woda, w takiej ilości by zagnieść elastyczne ciastoSkładniki na farsz:2 pęczki
botwinki100g
białego sera koziego1 łyżka
masła sklarowanego3-4
jajka (użyłam "0")
przyprawy:
sól morska,
tymianekWszystkie składniki na ciasto wymieszałam i zagniotłam, po czym rozwałowałam i wyłożyłam nim formę na tartę. Spód podpiekłam przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Buraczki i łodygi
botwinki posiekałam i poddusiłam na sklarowanym
maśle z dodatkiem
wody. Po ok. 10 mintach dodałam posiekane liście. Odstawiłam. Po lekkim ostudzeniu dodałam
koziego serka oraz
przyprawy i
jajka. Farsz wylałam na podpieczony spód. Piekłam w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Podałam z
sałatką.