ßßß Cookit - przepis na Tarta botwinkowa. Na cieście z kamutu

Tarta botwinkowa. Na cieście z kamutu

nazwa

Wykonanie

Dalszy ciąg wykorzystywania mąki z kamutu. Tym razem powstała wiosenna tarta z botwinką, z dodatkiem koziego serka. Bardzo nam smakowała!
Składniki na ciasto:
2 szkl mąki kamut
1/2 łyżeczki soli morskiej
2-3 łyżki oleju (użyłam rzepakowego)
ciepła woda, w takiej ilości by zagnieść elastyczne ciasto
Składniki na farsz:
2 pęczki botwinki
100g białego sera koziego
1 łyżka masła sklarowanego
3-4 jajka (użyłam "0")
przyprawy: sól morska, tymianek
Wszystkie składniki na ciasto wymieszałam i zagniotłam, po czym rozwałowałam i wyłożyłam nim formę na tartę. Spód podpiekłam przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Buraczki i łodygi botwinki posiekałam i poddusiłam na sklarowanym maśle z dodatkiem wody. Po ok. 10 mintach dodałam posiekane liście. Odstawiłam. Po lekkim ostudzeniu dodałam koziego serka oraz przyprawy i jajka. Farsz wylałam na podpieczony spód. Piekłam w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Podałam z sałatką.
Źródło:http://tysiacsmakow.blogspot.com/2014/05/tarta-botwinkowa-na-ciescie-z-kamutu.html