ßßß
Dalszy ciąg wykorzystywania mąki z kamutu. Tym razem powstała wiosenna tarta z botwinką, z dodatkiem koziego serka. Bardzo nam smakowała!Składniki na ciasto:2 szkl mąki kamut1/2 łyżeczki soli morskiej2-3 łyżki oleju (użyłam rzepakowego)ciepła woda, w takiej ilości by zagnieść elastyczne ciastoSkładniki na farsz:2 pęczki botwinki100g białego sera koziego1 łyżka masła sklarowanego3-4 jajka (użyłam "0")przyprawy: sól morska, tymianekWszystkie składniki na ciasto wymieszałam i zagniotłam, po czym rozwałowałam i wyłożyłam nim formę na tartę. Spód podpiekłam przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.Buraczki i łodygi botwinki posiekałam i poddusiłam na sklarowanym maśle z dodatkiem wody. Po ok. 10 mintach dodałam posiekane liście. Odstawiłam. Po lekkim ostudzeniu dodałam koziego serka oraz przyprawy i jajka. Farsz wylałam na podpieczony spód. Piekłam w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Podałam z sałatką.