Wykonanie

Propozycja na zdrowe,
czekoladowe śniadanie :) Pyszna jaglanka, z dodatkiem
orzechów laskowych,
kakao, karobu i
jagód goji. Ostatnio kupiłam ekologiczną wersję tych ostatnich i muszę przyznać, że są o niebo lepsze od wcześniej kupowanych, na prawdę dużo smaczniejsze, dlatego właśnie polecam użycie ekologicznych
jagód. Poza tym, te nieekologiczne często zawierają siarkę jako substancję konserwującą, co nie jest bez znaczenia dla naszego zdrowia.Składniki (na 4 porcje):ok. 500 ml
wody2 łyżki nasion
amarantusa3/4 szkl
kaszy jaglanej, opłukanejszczypta
soli4-5
daktyli, posiekanych1
jabłko, starte na grubych oczkach1 łyżeczka karobu1 łyżeczka
kakao (użyłam raw)prażone
orzechy laskowe2 łyżki
oleju lnianego (używam budwigowego)
Wodę zagotowałam, wrzuciłam do niej
daktyle,
sól,
amarantus i
kaszę. Gotowałam aż
kasza wchłonęła prawie cały płyn.Następnie dodałam do
kaszy starte
jabłko, karob,
kakao,
olej lniany oraz
orzechy laskowe, które wcześniej uprażyłam na suchej patelni.
Kaszę przełożyłam do miseczek i posypałam
jagodami goji.