ßßß
Propozycja na zdrowe, czekoladowe śniadanie :) Pyszna jaglanka, z dodatkiem orzechów laskowych, kakao, karobu i jagód goji. Ostatnio kupiłam ekologiczną wersję tych ostatnich i muszę przyznać, że są o niebo lepsze od wcześniej kupowanych, na prawdę dużo smaczniejsze, dlatego właśnie polecam użycie ekologicznych jagód. Poza tym, te nieekologiczne często zawierają siarkę jako substancję konserwującą, co nie jest bez znaczenia dla naszego zdrowia.Składniki (na 4 porcje):ok. 500 ml wody2 łyżki nasion amarantusa3/4 szkl kaszy jaglanej, opłukanejszczypta soli4-5 daktyli, posiekanych1 jabłko, starte na grubych oczkach1 łyżeczka karobu1 łyżeczka kakao (użyłam raw)prażone orzechy laskowe2 łyżki oleju lnianego (używam budwigowego)Wodę zagotowałam, wrzuciłam do niej daktyle, sól, amarantus i kaszę. Gotowałam aż kasza wchłonęła prawie cały płyn.Następnie dodałam do kaszy starte jabłko, karob, kakao, olej lniany oraz orzechy laskowe, które wcześniej uprażyłam na suchej patelni. Kaszę przełożyłam do miseczek i posypałam jagodami goji.