Wykonanie

W lodówce zalegał mi
brokuł, na którego nie miałam za bardzo pomysłu. Nie chciało mi się robić zupy, ani zapiekanki z
brokułem. Na szczęście trafiłam na przepis na pieczonego
brokuła na ostro, z dodatkiem
migdałów (oryginalny przepis tutaj). Trochę go zmodyfikowałam - nie dodałam
chili, bo akurat nie miałam, ale i tak wyszedł bardzo dobry. Czasem tak po prostu ugotowany
brokuł jest nieco mdły, a ten jest na prawdę przepyszny!Składniki:1
brokuł, podzielony na mniejsze części1/2 szkl
migdałów (w całości)4-5 ząbków
czosnku, zmiażdżonychkawałek
imbiru, zmiażdżony1/2 łyżeczki
soli morskiej lub 1 łyżeczka
sosu sojowego2 łyżki
oliwyWszystkie składniki (oprócz
migdałów) należy dobrze wymieszać i umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15-20 minut.
Migdały umieszczamy w osobnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i umieszczamy na ok. 7-10 minut w piekarniku (można np. pod piekącymi się
brokułami, tak jak ja to zrobiłam).Upieczonego
brokuła wrzucamy do miski, dodajemy posiekane uprażone
migdały.