ßßß Cookit - przepis na Masa makowa. Z dużą ilością bakalii i miodem

Masa makowa. Z dużą ilością bakalii i miodem

Wykonanie

Tym razem bez zdjęcia. Zanim sobie przypomniałam, żeby zrobić zdjęcie masie - połowa wylądowała już w zamrażalniku, a druga część - w cieście (na które przepis za chwilę). Bardzo dobra, niezbyt słodka masa makowa. Z dużą ilością bakalii, tak jak lubię najbardziej :)
Składniki:
500g maku suchego
100g masła
¾ szkl miodu (użyłam leśnego)
ok. 2 szkl drobno posiekanych bakalii (użyłam sporo obranych migdałów i orzechów włoskich + po 5 fig, daktyli i moreli niesiarkowanych, 8-9 śliwek suszonych oraz garść żurawiny)
2 łyżki soku z cytryny
skórka otarta z 1/2 cytryny
Mak wsypałam do dużego garnka, zalałam wodą i zagotowałam; gotowałam 30 minut na wolnym ogniu. Następnie odcedziłam i zmieliłam trzykrotnie.
Masło i miód roztopiłam w małym garnuszku, dodałam bakalie – wymieszałam i przełożyłam je do maku razem z sokiem i skórką z cytryny.
Źródło:http://tysiacsmakow.blogspot.com/2014/01/masa-makowa-z-duza-iloscia-bakalii-i.html