Wykonanie

Jesienne, szybkie danie. Warzywa piekły się w piekarniku ok. 20-25 minut. W tym czasie przygotowałam
kuskus (no, niezupełnie ja...) i surówkę z
rzepy. Pyszny obiad o nieco marokańskim pochodzeniu. Warzywa mają ciekawy posmak pieczonego
czosnku i
cebuli (które ja osobiście bardzo lubię). Wszystkim nam bardzo smakowało.Składniki (dla 4 osób):1
bakłażan, obrany i pokrojony w kostkę1.5
papryki czerwonej, przekrojonej na połówki i wydrążonej (mogą być 2 całe, u mnie jedna połówka została pożarta na surowo przez dzieci)1 duża
cebula, pokrojona w dużą kostkę3-4 ząbki
czosnku, pokrojone w plasterki1/2 łyżeczki grubej
soli morskiej3 łyżki
oliwy200g
kaszy kuskus, ugotowanej na parzesurówka: 2 czarne
rzepy, szczypta
soli, słodka
śmietankaBakłażan wymieszałam z
cebulą i
czosnkiem, dodałam grubą
sól morską oraz
oliwę, wymieszałam i odstawiłam na kilka minut. Warzywa przełożyłam na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, obok ułożyłam połówki
papryki posmarowanej
oliwą. Piekłam ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.W czasie gdy warzywa się piekły przygotowany został
kuskus - moja Mama ugotowała go na parze, wcześniej mieszając z
oliwą. Gotował się również ok. 25 minut.W tym czasie przygotowałam także surówkę z
rzepy - obrałam je i starłam na średnich oczkach, po czym posoliłam i odstawiłam na ok. 15 minut, a następnie dodałam słodkiej
śmietany.Upieczoną
paprykę włożyłam na chwilę do foliowej
torebki, by łatwiej zdjąć z niej skórę, po czym ją obrałam i pokroiłam w kostkę. Wymieszałam z upieczonymi pozostałymi warzywami oraz z
kaszą kuskus.Warzywa z
kaszą wyłożyłam na talerze; podałam z surówką.