Wykonanie
muffiny
czekoladowo-
bananoweOd kilku dni chodziło za mną coś słodkiego. Jak zauważyliście, dawno niczego nie wstawiałem, bo czasu mi brakowało, ale to słodkie tak chodziło i chodziło. No, a jak już kilka
razy wspominałem - jak się nie ma czasu, a chęć na słodkości nie
daje spokoju, najlepiej upiec muffiny. Tym razem pokusiłem się o zupełnie własną inwencję i wyszły mi mocno
czekoladowe, a raczej
czekoladowo-
bananowe muffiny, a może to już brownies (?). Na pewno są pyszne i polecam je mocno!

Składniki:125 g
masłaok. 280 g
śmietany lub
jogurtu naturalnego2
jajkaok. 100 g
gorzkiej czekoladyok. 380-390 g
mąki pszennej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
cukru wanilinowego100 g
cukruszczypta
soli3
bananyMasło rozpuścić, dodać
śmietanę,
jajka i 2 pokrojone
banany. Zmiksować blenderem (jeśli nie mamy blendera, to
banany należy zgnieść wcześniej widelcem i dodać miazgę do pozostałych płynnych składników). Dolać
czekoladę i wymieszać dokładnie.Osobno przesiać
mąkę, wymieszać ją z
proszkiem do pieczenia,
cukrem i
cukrem wanilinowym.Do suchych składników wlać mokre i wymieszać niezbyt dokładnie. Nakładać porcje ciasta do foremek (do 3/4 wysokości). Na wierzchu każdej muffiny ułożyć po plasterku
banana - delikatnie wcisnąć.Piec przez 22-25 min. w 200ºC (do suchego patyczka).

