Wykonanie
vĕnečky linecké, czyli kruche
cytrynowe ciasteczkaDo tego przepisu zbierałem się już od jakiegoś czasu, bo wydaje się prosty. Ciągle jednak wpadało mi w ręce coś innego albo spodziewałem się większej ilości gości, więc
ciasteczek z przepisu mogłoby być za mało. W końcu złożyło się tak, że żadnych gości nie miałem, wcześniejsze ciasto się skończyło, a za mną chodziło coś słodkiego, co można przekąsić. Padło na te kruche
ciasteczka z
cytrynowym posmakiem. Przepis pochodzi z książki "Iveta a české sladkosti".
Ciasteczka można przełożyć
marmoladą o dowolnym smaku, ja jednak trzymałem się przepisu z książki.
Składniki:150 g
mąki100 g
masła50 g
cukru pudru1
żółtkostarta skórka z połowy
cytrynyjajko do posmarowania (opcjonalnie)starte (posiekane)
migdały do posypania (opcjonalnie)brzoskwiniowa
marmolada do przełożenia
Mąkę przesiać do miski, dodać
cukier,
skórkę z cytryny oraz pokrojone w kostkę
masło. Posiekać składniki nożem, a następnie dodać
żółtko i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię i włożyć na 2 godziny do lodówki (lub na ok. 20 min. do zamrażarki).Po tym czasie ciasto wyjąć i rozwałkować na dość cienki płat (nie za cienki, ponieważ ciasto urośnie nieznacznie) i wykrawać za pomocą foremki
ciasteczka o dowolnym kształcie. W połowie z nich można na środku zrobić mniejszą foremką dziurkę.Wykrojone
ciastka układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, posmarować rozmieszanym
jajkiem i posypać
migdałami. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 o C przez ok. 20 minut. Wystudzić, a następnie sklejać po dwa
ciastka marmoladą.