Wykonanie
Składniki:Szklanka
kaszy jaglanej + 2 szklanki
wody do gotowania2 kostki
tofu marynowanego lub wędzonego1 długi
ogórek2 gałązki
selera naciowegopół
papryki zielonej6 - 7 płatów wodorostów
noriwasabisos do
kaszy: 4 łyżki
octu ryżowego, 2-3 łyżeczki
ksylitolu, 1/2 łyżeczki
soli (wszystkie składniki umieszczamy w małym rondelku i podgrzewamy do momentu aż
sól i
ksylitol się rozpuszczą).Wykonanie:
Kaszę prażymy w garnku często mieszając, do momentu aż poczujemy przyjemny
orzechowy zapach. Dodajemy
wodę, zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy przez około 10-15 min.Warzywa myjemy i kroimy w słupki.
Tofu kroimy w dosyć grube plastry.

Ugotowaną
kaszę polewamy sosem, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.Na macie bambusowej kładziemy 1 płat wodorostów:

Następnie nakładamy
kaszę i dodatki. Jeden brzeg (na zdjęciu górny) smarujemy odrobiną wasabi i przy pomocy maty bambusowej zwijamy rulon. który później kroimy na 1,5-2 cm kawałki przy pomocy bardzo
ostrego noża. Można podawać z marynowanym
imbirem i
sosem sojowym.

Smacznego!