ßßß Cookit - przepis na Granola gryczano-amarantusowa

Granola gryczano-amarantusowa

nazwa

Wykonanie

Granola to zdecydowanie coś, co ratuje mnie w sytuacji, kiedy wracam padnięta i głodna do domu (staram się do takiego stanu nie doprowadzać, ale czasem się zdarza ;-)). Jem samą, na sucho, bądź z dodatkiem mleka roślinnego - najczęściej ryżowego. Ostatnio często robię granolę z samych płatków gryczanych, bądź gryczanych z dodatkiem poppingu z amarantusa :-)
Składniki:
200 g płatków gryczanych
30 g poppingu z amarantusa
100 orzechów - u mnie mieszanka: laskowe, nerkowce, migdały, włoskie, brazylijskie
40 g wiórków kokosowych
30 g siemienia lnianego
10 łyżek syropu z agawy / miodu
Wykonanie:
Orzechy siekamy na mniejsze kawałki i wraz z resztą suchych składników przesypujemy do większego naczynia, mieszamy, dodajemy syrop z agawy, mieszamy jeszcze raz. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 st. i pieczemy przez około 30-35 min, mieszając co 5-7 min.
Smacznego!
Źródło:http://hot-and-cooold.blogspot.com/2014/03/granola-gryczano-amarantusowa.html