ßßß Cookit - przepis na Wegańskie muffiny z jabłkami i cynamonem (z mąki gryczanej i ryżowej)

Wegańskie muffiny z jabłkami i cynamonem (z mąki gryczanej i ryżowej)

nazwa

Wykonanie

Kolejne muffiny. Można powiedzieć, że moje ulubione - uwielbiam wszystkie wypieki z jabłkami :-) Jak wszystkie muffiny, robi się je błyskawicznie. Dzięki dodatkowi cynamonu pachną pięknie, a smakują jeszcze lepiej!
Składniki:
100 g mąki ryżowej
100 g mąki gryczanej
100 g cukru trzcinowego/ksylitolu
2 małe jabłka
100 ml oleju
200 ml wody
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowy)
Wykonanie:
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki. Mąki, cukier, cynamon i proszek do pieczenia mieszamy w jednym naczyniu, a olej z wodą w drugim. Następnie olej z wodą przelewamy do naczynia z mieszanką mąk, mieszamy, dodajemy pokrojone jabłka, ponownie mieszamy. Przekładamy do foremek, wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 20 min.
Z podanej porcji wyszło mi 11 sztuk.
Smacznego!
Źródło:http://hot-and-cooold.blogspot.com/2013/12/weganskie-muffiny-z-jabkami-i-cynamonem.html