ßßß Cookit - przepis na Babka cytrynowa, wegańska, bezglutenowa

Babka cytrynowa, wegańska, bezglutenowa

nazwa

Wykonanie

Dawno mnie nie było, ale mam za to dla Was taką babkę <3 Ale uwaga, szybko znika! ;-) Może skusicie się i upieczecie taką babkę na Wielkanoc?
Składniki:
150 g mąki gryczanej
150 g mąki ryżowej
140 g cukru brązowego/ksylitolu
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
115 ml oleju
250 ml wody
skórka otarta z 2 cytryn (najlepiej eko)
Wykonanie:
W jednym naczyniu mieszamy składniki suche, w drugim płynne. Płynne przelewamy do suchych i dobrze mieszamy. Na koniec dodajemy skórkę cytrynową i jeszcze raz mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy do foremki. Pieczemy w temp. 175 st. (przy termoobiegu) przez 25 min, następnie zmniejszamy temp. do 150 i pozostawiamy jeszcze ciasto w piecyku na 10 min.
Smacznego! :-)
Źródło:http://hot-and-cooold.blogspot.com/2015/03/babka-cytrynowa-weganska-bezglutenowa.html