ßßß Cookit - przepis na Między keksem a makowcem ;-) Wegańskie ciasto na Święta

Między keksem a makowcem ;-) Wegańskie ciasto na Święta

nazwa

Wykonanie

Kolejne ciasto z serii "eksperymentalnych" zaliczam do udanych i mogę podzielić się przepisem! :-) Powtórzę je na pewno na Święta - o wiele mniej czasu zajmuje zrobienie takiego ciasta niż wymyślenie przepisu na wegański bezglutenowy makowiec czy keks. A to jest, powiedzmy, coś pomiędzy ;-)
Z podanych składników wychodzi mała keksówka. Ciasto rośnie tylko trochę. Smakuje jeszcze lepiej na drugi dzień.
Składniki:
30 g maku (użyłam zmielonego)
50 g cukru trzcinowego/ksylitolu
100 g mąki ryżowej
100 g mąki gryczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
7 łyżek oleju
1 szklanka mleka roślinnego/wody
po 40 g suszonych śliwek, moreli, żurawiny
Wykonanie:
Śliwki i morele kroimy na mniejsze części. Mąki, cukier, mak, proszek do pieczenia mieszamy w naczyniu, następnie dodajemy mleko/wodę oraz olej i dalej mieszamy. Kiedy składniki będą już dobrze ze sobą połączone dodajemy suszone owoce, mieszamy i wykładamy ciasto do wyłożonej papierem bądź silikonowej keksówki. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 35 min.
Smacznego!
Źródło:http://hot-and-cooold.blogspot.com/2013/12/miedzy-keksem-makowcem-weganskie-ciasto.html