Wykonanie
Kolejne ciasto z
serii "eksperymentalnych" zaliczam do udanych i
mogę podzielić się przepisem! :-) Powtórzę je na pewno na Święta - o wiele mniej czasu zajmuje zrobienie takiego ciasta niż wymyślenie przepisu na wegański bezglutenowy makowiec czy keks. A to jest, powiedzmy, coś pomiędzy ;-)Z podanych składników wychodzi mała keksówka. Ciasto rośnie tylko trochę. Smakuje jeszcze lepiej na drugi dzień.Składniki:30 g
maku (użyłam zmielonego)50 g
cukru trzcinowego/ksylitolu100 g
mąki ryżowej100 g
mąki gryczanej1 łyżeczka
proszku do pieczenia7 łyżek
oleju1 szklanka
mleka roślinnego/wodypo 40 g suszonych
śliwek,
moreli,
żurawinyWykonanie:
Śliwki i
morele kroimy na mniejsze części.
Mąki,
cukier,
mak,
proszek do pieczenia mieszamy w naczyniu, następnie dodajemy mleko/wodę oraz
olej i dalej mieszamy. Kiedy składniki będą już dobrze ze sobą połączone dodajemy
suszone owoce, mieszamy i wykładamy ciasto do wyłożonej papierem bądź silikonowej keksówki. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 35 min.

Smacznego!