Wykonanie
Pierwsze podejście do
czarnej fasoli i co? Biały garnek stał się fioletowy ;-) Ale poza tym - pycha.Składniki:150 g
czarnej fasoli (1 szklanka)1
papryka1
marchewka2
cebulesól,
pieprz ziołowy,
kminek do smaku
olej kokosowy do smażenia (ok. 1 łyżka)Wykonanie:
Fasolę zalewamy
wodą i moczymy przez 10-12 h. Po tym czasie wymieniamy
wodę i gotujemy przez około 1 h.
Cebulę kroimy drobno, następnie podsmażamy do momentu aż się zeszkli.
Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do
cebuli, całość przyprawiamy.
Paprykę (można obrać, ale nie trzeba) kroimy w cienkie i krótkie paseczki. Wrzucamy na patelnię, dolewamy 100 ml
wody i razem z
cebulą i
marchewką dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 min. Po tym czasie dodajemy ugotowaną wcześniej
fasolę, mieszamy i trzymamy na małym ogniu jeszcze 5 min.
Fasolę można podać np w
papryce :-) Podana porcja wystarczy na wypełnienie 3-4 sztuk, w zależności od wielkości.

Smacznego!