ßßß Cookit - przepis na Czarna fasola z warzywami

Czarna fasola z warzywami

nazwa

Wykonanie

Pierwsze podejście do czarnej fasoli i co? Biały garnek stał się fioletowy ;-) Ale poza tym - pycha.
Składniki:
150 g czarnej fasoli (1 szklanka)
1 papryka
1 marchewka
2 cebule
sól, pieprz ziołowy, kminek do smaku
olej kokosowy do smażenia (ok. 1 łyżka)
Wykonanie:
Fasolę zalewamy wodą i moczymy przez 10-12 h. Po tym czasie wymieniamy wodę i gotujemy przez około 1 h. Cebulę kroimy drobno, następnie podsmażamy do momentu aż się zeszkli. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do cebuli, całość przyprawiamy. Paprykę (można obrać, ale nie trzeba) kroimy w cienkie i krótkie paseczki. Wrzucamy na patelnię, dolewamy 100 ml wody i razem z cebulą i marchewką dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 min. Po tym czasie dodajemy ugotowaną wcześniej fasolę, mieszamy i trzymamy na małym ogniu jeszcze 5 min.
Fasolę można podać np w papryce :-) Podana porcja wystarczy na wypełnienie 3-4 sztuk, w zależności od wielkości.
Smacznego!
Źródło:http://hot-and-cooold.blogspot.com/2013/11/czarna-fasola-z-warzywami.html