Wykonanie
Miałam straszną ochotę na ciasto, ale czy da się je zrobić bez
jajek,
masła i z
mąką bezglutenową? Tak! I to nawet bez dodatku
cukru!Co dodałam:
daktyle 150 g
woda 150 ml2 dojrzałe
banany (około 220 g)
mąka ryżowa 50 g
wiórki kokosowe 50 g
mleko kokosowe 100 mlgarść
rodzynek (opcjonalnie)Jak robimy?
Daktyle zalewamy
wodą i gotujemy przez 10 min. Gdy już trochę przestygną przekładamy do większego naczynia, dodajemy
banany oraz
mleko kokosowe i miksujemy blenderem na gładką masę. Do masy dorzucamy resztę składników (tj.
mąkę, wiórki i
rodzynki) i dokładnie mieszamy. Przekładamy do małej keksówki. Pieczemy przez 40 min w temp. 180 st.Ciasto jest pyszne... wilgotne, słodkie. Wstyd się przyznać ile go zjadłam! Następnym razem zrobię podwójną porcję, bo z podanych składników wyszło go zdecydowanie za mało ;-)