Wykonanie
... a może bananowe?Składniki::
mleko kokosowe 250 ml
mąka ryżowa 8 łyżek
wiórki kokosowe 3 łyżki
siemię lniane 1 łyżka +
woda (9 łyżek)1 dojrzały
bananolej kokosowy (lub inny tłuszcz do smażenia)Wykonanie:Siemię mielimy w młynku do
kawy i zalewamy gorącą
wodą. Mieszamy i czekamy chwilę żeby przestygło. Do naczynia wrzucamy pokrojonego
banana, wlewamy
mleko kokosowe i miksujemy blenderem. Dodajemy siemię,
mąkę i wiórki. Dokładnie mieszamy. Ciasto powinno
mieć konsystencję gęstej
śmietany. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, najlepiej na
oleju kokosowym, do momentu, aż placuszki będą dobrze przyrumienione z obu stron.Z podanych składników wyszło mi 10 placków.