Wykonanie
Dzień wolnego sprawił, że miałam chwilę, by zamknąć się samotnie w kuchni i troszkę poczarować. Od dłuższego czasu miałam ochotę na
ciasto francuskie w wersji wytrawnej, więc z wyborem składników dzisiejszego dania nie miałam większego problemu. :)
SKŁADNIKI :jeden większy
filet drobiowyopakowanie
ciasta francuskiego1 średniej wielkości
pomidor (wybrałam malinówkę)kilka plastrów dobrze topiącego się
sera (wybrałam morski)
sól,
pieprz,
oregano,
bazyliaprzyprawa do kurczakaPrzed rozpoczęciem przygotowań włączyłam piekarnik, by się rozgrzał - temperatura 180 stopni.
Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na 4 równe kwadraty, brzegi lekko zwijamy. Na dno kładziemy plaster
sera, powinien zakryć cały kwadrat bez części zwiniętej, na
ser po kilka plastrów sparzonego
pomidora bez skórki.
Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy, po przestygnięciu
kurczaka również układamy na cieście francuskim. Na
kurczaka kładziemy kawałki
sera, posypujemy
oregano,
bazylią i
pieprzem. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy do momentu intensywnego zarumienienia się ciasta (mój piekarnik potrzebował na to aż 45 minut ^^). Po wyjęciu całość lekko posoliłam i podałam z domowym
sosem czosnkowym - wyszło pysznie ! :)