Wykonanie
Tarta to zawsze świetny pomysł - może być zarówno słodka, jak i słona, a zrobienie ciasta jest
banalne i szybkie, smak zaś....mmm obłędny! Ja uwielbiam takie z
owocami - kruche ciasto, krem budyniowy, soczyste
owoce i
galaretka. Dziś przygotowałam wariację z pieczonymi
jabłkami, była pyyyyyyszna!TARTA Z PIECZONYMI
JABŁKAMISkładniki:Na spód (forma do tarty ...cm średnicy):200 g
mąki pszennej70 g
cukru135 g
masła2
żółtkaKrem:1
budyń waniliowy + składniki wymienione na opakowaniuDodatki:4 średniej wielkości kwaśne
jabłkacukier brązowycynamon1/2 opakowania
galaretki cytrynowej lub pomarańczowej
Mąkę przesiewamy i mieszamy z
cukrem, dodajemy zimne, pokrojone na kawałki
masło i
żółtka, szybko zagniatamy. Owijamy folią spożywczą i schładzamy przez minimum 40 minut w lodówce. Następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy natłuszczonej
masłem. Dno tarty nakłuwamy widelcem.Ciasto wkładamy do rozgrzanego do 180ºC i pieczemy przez około 20 minut. Po upieczeniu studzimy i wyjmujemy z formy.
Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i lekko studzimy. Wylewamy masę na tartę.
Jabłka obieramy i kroimy w pół-plasterki. Wykładamy kawałki
jabłek (tak żeby się nie dotykały) na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Jabłuszka posypujemy
cukrem i
cynamonem. Pieczemy w temperaturze 180ºC (najlepiej z funkcją termoobiegu), aż
owoce zmiękną.Przestudzone
jabłka układamy na tarcie i zalewamy warstwą tężejącej
galaretki. Czekamy do pełnego zastygnięcia i wcinamy!