Wykonanie

Na świąteczny obiad zrobiłam ciasto należące do tych "bardziej wymagających". Osiem cienkich,
miodowych warstw przełożonych
toffi z
orzechami. Wszystko polane
czekoladą... Może i trochę pracochłonne, ale jakie pyszne. Spróbujcie sami :)"
MĘSKI POCAŁUNEK"Składniki (na formę o średnicy 24cm):550g
mąki200g
cukru4 łyżki
miodu2
jajka100g
masłałyżeczka
sodyłyżeczka
octuDodatkowo:150g
masłapuszka
mleka skondensowanego (już ugotowanego i ostudzonego)150-200g posiekanych
orzechów włoskich75-100g
whiskyI jeszcze:100g
gorzkiej czekolady100g
mlecznej czekolady3 łyżki
mlekałyżka
masłaMiód,
cukier i
masło rozpuścić w garnuszku. Kiedy składniki się połączą, dodać
ocet z
sodą i wymieszać.
Potem, wciąż podgrzewając, dodać kolejno
jajka, energicznie mieszając (pojawią się skrawki ściętego
białka, ale to nie szkodzi). Kiedy na powierzchni masy pojawi się piana, należy zdjąć garnek z ognia i przesiać do niego
mąkę. Dokładnie wymieszać. Podzielić ciasto na osiem części, każdą z nich rozwałkować i piec w temperaturze 200 stopni przez 3-5 minut. Blaty ostudzić (jeśli po wyjęciu z piekarnika układacie je jeden na drugim, to warto przełożyć blaty papierem do pieczenia - mogą się posklejać).
Masło,
mleko skondensowane i
whisky zmiksować na gładką masę i dodać ok. 2/3
orzechów. Przełożyć blaty,
Czekolady z
masłem i
mlekiem rozpuścić, lekko ostudzić i polać ciasto. Posypać pozostałymi
orzechami.Przepis pochodzi stąd: http://przepisy-aleksandry.blogspot.com/2010/06/meski-pocaunek.html